Pred planinsko kočo oziroma pred prireditvenim kozolcem na Ermanovcu so člani Planinskega društva Sovodenj in Gobarskega društva Škofja Loka konec septembra postavili razstavo gob.

Zadišalo pa je tudi po “drobnaku in drobnakovih štruklih za na župo”, za kar so poskrbele učenke Podružnične šole Sovodenj.

Dogajanje so popestrile Nika, Eva in Iris, ki so v besedi in praktično predstavile “drobnakove štrukle za na župo”. Predhodno zameseno in spočito vlečeno testo je Nika tanko razvaljala, pomazala z jajcem, pokapala s stopljenim maslom, potresla s svežim, drobno narezanim drobnjakom, zvila v štrukelj in narezala manjše štruklje. Eva in Iris sta preko mikrofona pojasnili nastanek in razvoj projekta o »drobnakovih štruklih« ter samo izdelavo. Za poimenovanje sta uporabili narečne izraze in ime za hrano, kot je na Visokem predlagal etnolog, dr. Janez Bogataj. Nekaj ljudi se je ustavilo čisto pri mizi in si od blizu ogledalo postopek priprave. Izdelane štruklje so podarile in upajo, da so jih prejemniki doma tudi skuhali in pojedli to preprosto kmečko jed.

V zgodnjem popoldnevu so s prikazom in razlago nastopile trikrat, da jih je slišalo in videlo čim več obiskovalcev, ki so se ustavljali pred planinsko kočo.

Jelka Čadež