V oktobru, mesecu požarne varnosti, smo tudi v šoli in vrtcu na Sovodnju uspešno izpeljali evakuacijo.

S predpostavko, da je zagorelo nekje na spodnjem stopnišču, so se otroci vrtca ter učenci 1. in 2. razreda in zaposleni umaknili na varno preko zunanjega požarnega stopnišča ob prizidku, na zbirno mesto na športno igrišče. Večini učencev in zaposlenim iz starega dela šole se je uspelo umakniti po notranjem stopnišču, ne pa vsem. Požar so »omejili in gasili« gasilci PGD Sovodenj. »Ujete osebe« v knjižnici v drugem nadstropju so z dvigalom in košaro reševali gasilci PGD Cerkno. Iz učilnice podaljšanega bivanja pa so »ujete osebe« po lestvi reševali gasilci PGD Trebija. Skupaj je sodelovalo 19 gasilcev. Vajo sta spremljala tudi poveljnika OGZ Gorenja vas (Roman Kokalj) in GZ Cerkno.

Stavba je razgibana, visoka in kar izziv za primer resničnega reševanja. Člani vseh treh gasilskih društev so dokazali, da bi zmogli pomagati, če bi bila taka potreba. Najprej bi bili na mestu ob šoli in vrtcu gasilci domačega PGD Sovodenj, po dvajsetih minutah bi bili prisotni tudi že gasilci PGD Cerkno, nekje vmes pa gasilci PGD Trebija.

Hvaležni smo, da nam gasilci na tak način pokažejo svojo pripravljenost za primer reševanja iz stavbe. Otroci, učenci in zaposleni pa prav tako vadimo umik iz stavbe v ne stresnih situacijah, da bi znali reagirati tudi v kritičnih okoliščinah. Hvala vsem gasilcem tudi za predstavljeno opremo in vozila, še prav posebno pa za vse izredne dvige do šolske strehe in čez.

Jelka Čadež