Zadnja leta poteka tradicionalni pohod ob rapalski meji, ki ga z žirovske strani vodi TD Žiri, s sovodenjske pa TD Sovodenj. Na dveurnem pohodu pohodnike seznanimo z življenjem ob meji nekoč. Zato v igranih prizorih zaigrajo tudi učenci. V nedeljo sta tako sodelovali Rebeka in Tinkara. V »Kašeniji« v Lanišah sta skupaj z dvema igralcema – italijanskima financarjema, predstavili Mejo. Le-ta je razdvojila tudi otroke, ki so se do tedaj lahko igrali skupaj.

Tinkara in Rebeka sta s pesmijo o prijateljstvu nastopili še pred kočo Planinskega društva Žiri, na Mrzlik, kjer je zbrane nagovoril tudi prof. Tomaž Pavšič iz Idrije. Prav on je začel podrobneje raziskovati življenje ob rapalski meji nekoč. Iz njegove knjige Ob stari meji smo z dovoljenjem davnega leta 2005 povzeli pesem Mica na konfinu. Še vedno živi v naših igranih prizorih, na kar je ponosen tudi prof. Tomaž Pavšič.

Zapisala Milka Burnik

Pohod ob rapalski meji, prizor Meja 2; 20. 09. 2015 Pohod ob rapalski meji; igrani prizor Meja; 20. 09. 2015 Pohod ob rapalski meji; Tinkara in Rebeka pojeta pesem o prijateljstvu, 20. 09. 2015 Pohod ob rapalski meji; Tinkara in Rebeka pojeta pred planinsko kočo na Mrzliku; 20. 09. 2015 041